Ny medlemsavgift från 1 oktober

Från och med den 1 oktober 2024 är medlemsavgiften till a-kassan 154 kronor i månaden för den som är medlem i både a-kassan och facket och 163 kronor i månaden för den som enbart är medlem i a-kassan.

Publicerad:

Det är a-kassans styrelse som fattat beslutat att höja avgiften med 17 kronor. Den nya avgiften syns på fakturan i oktober och för dig som har autogiro dras den i slutet av oktober.

Varför höjs avgiften?

Det beror på att a-kassans avgift till staten (finansieringsavgiften) är hög samtidigt som det skett en kostnadsökning i samhället som märks även i a-kassans verksamhet. A-kassan har gått med underskott en tid och nu nått en nivå där avgiften måste justeras.

Skattereduktion för medlemsavgiften

I samband med slutdeklarationen görs ett skatteavdrag på 25 procent av de medlemsavgifter du betalat in till a-kassan under det föregående året. A-kassan lämnar uppgifter till Skatteverket och avdraget görs automatiskt på slutskattsedeln.

Fakta: Finanseringsavgiften

Pengarna till arbetslöshetsförsäkringen kommer från två håll: dels från den finansieringsavgift som alla a-kassor betalar till staten, dels från den arbetsmarknadsavgift som alla arbetsgivare och egenföretagare betalar till staten. Nivån på finansieringsavgiften grundas på medlemmarnas genomsnittliga ersättning per dag och det totala medlemsantalet. Finansieringsavgiften utgör cirka 70 procent av a-kassans kostnader. Byggnads a-kassa kan inte påverka nivån på avgiften.

Uppdaterad: